Vecsési savanyúság

2022. 08. 07. 17:24:00
Vecsési savanyúság
Híres vecsési savanyúság a savanyú káposzta...

Vecsési savanyított káposzta

A káposzta savanyítását a Vecsés környékén élők tökéletesítették. A káposztát szálasra legyalulják, nagy fakádakban sóval, borssal, babérlevéllel, esetleg szárított egész fűszerpaprikával rétegezve lerakják, alaposan megtapossák, lefedik, és nehézsúlyokkal lenyomják. Önerjedéssel hagyják kiforrni, megsavanyodni. A savanyú káposzta bőséges C-vitaminforrás, és természetes gyógyszer is. Tisztitja a vért, kiüríti a bélrendszerből a felgyülemlet káros anyagokat, azaz méregteleníti a szervezetet. A bőrt is felfrissíti és feszessé teszi. Egyes kutatások szerint a szexuális potenciát is növeli. Több évtizedes hagyományok szerint használjuk a savanyítás technologiát. Receptúra és az eljárás SOHA nem változik csak az eszközök és a technika. Jelenlegi gépek sokszor hatékonyabbak, mint kezdetleges gépeink.

Savanyú káposztával való tévhitek

Sajnos többször is hallható az a kifejezés hogy gyors erjedésű és lassú erjedésű. Nem létezik olyan módszer ahol felgyorsít hatnánk az erjedését. Országos szinten elterjedt ez a kifejezés. Egy módszer létezik a savanyú káposztához, szálakra vágott káposztákat összegyűjtjük egy tárolóba és utána ezt alaposan megsózzuk meg fűszerezzük majd megtapossuk hogy saját levében erjedésbe kezdjen. Létező probléma hogy nem a saját levében hanem egy tartósító szerekkel készített lében erjed meg, nálunk ilyen soha nem fordul elő.

Tartalomhoz tartozó címkék: Káposzta Savanyúság